Horror! De Scrum Master Als Jira Admin

De taken van de Scrum Master willen soms wel eens vertroebelen. Een van de meest voorkomende fouten is de Scrum Master verantwoordelijk maken voor het Jira administrator gedeelte. De Scrum Master krijgt daarbij niet alleen een functioneel beheer taak in de schoot geworpen, het maakt ook dat het gebruik van Scrum onder druk komt te staan.

Logisch toch?!?

Het lijkt zo logisch: de Scrum Master is verantwoordelijk voor het faciliteren van het team, hoort daar dan het beheer van Jira niet gewoon bij? Hoewel ik me dit in eerste instantie kan voorstellen is het toch iets dat je in de praktijk beter kunt mijden. Het zorgt ervoor dat taken van teamleden vertroebelen en je niet meer het maximale uit je Scrum team kunt halen.

Het werk van het team

Hoe verleidelijk, als de Scrum Master bezig is met Jira kan hij of zij toch ook wel de kaartjes verplaatsen als we een story afgerond hebben? Inderdaad, heel verleidelijk maar dit betekent dat de Scrum Master verantwoordelijk wordt voor het werk dat afgeleverd is. Juist het team is daarvoor verantwoordelijk. Ook bemoeit de Scrum Master zich daarmee met de inhoud van de sprint terwijl dat toch echt bij het team hoort te liggen. Hoe kan het team anders een goede planning maken en volgen als zij zich niet meer verantwoordelijk voelen?

Stories schrijven voor de Product Owner

Komt ook vaak voor, je helpt de Product Owner als Scrum Master, dan is het toch heel aardig om ook de stories te schrijven en in Jira te zetten? De grote vraag die laat zien hoe sterk die anti-pattern is: ‘Wie is er verantwoordelijk voor het Backlog?’. Juist, de Product Owner! Dat wordt natuurlijk heel lastig als hij of zij de stories door de Scrum Master laat schrijven! Echt niet doen dus!

Hoe dan wel?

Eigenlijk heel eenvoudig: laat je niet verleiden en houd je aan de taken. De Scrum Master begeleidt het team en faciliteerd de Scrum events. De Product Owner is verantwoordelijk voor het Backlog, hij of zij zorgt er dus zelf voor dat deze goed ingevuld is. Het team is verantwoordelijk voor het werk dat gedaan moet worden in de Sprint. Het team zorgt dus zelf voor het Sprint backlog.

O ja, de genoemde verantwoordelijkheden gaan natuurlijk veel verder maar zijn nu alleen gekoppeld aan dit anti-pattern!

Mooi hè dat Scrum en Agile?

Dat kunnen wij ons bij DonnaKnows heel goed voorstellen. Wij zijn er ooit mee in aanraking gekomen en waren bijna op slag verliefd. Zo verliefd dat wij ons er helemaal in onder gedompeld hebben. Onze kennis en vaardigheden delen we daarom met jou, niet alleen via blogs maar ook via trainingen en workshops. Zo krijg je niet alleen de kans om kennis en vaardigheden van Scrum op te doen, maar kun je ook je Scrum Master of Product Owner certificaat halen.

Scrum Master Certificaat Product Owner Certificaat

Waar mogen we jou mee helpen?

Laat hieronder weten waar we jou mee kunnen helpen en voor je het weet heb je ons aan de telefoon!

© 2022 - DonnaKnows B.V., Binnenhaven 1, 6709PD, Wageningen