Waarom Jouw Standup WAARDELOOS Is En Wat Je Eraan Kunt Doen?

“Zonde van de tijd, die Standup!”, “Mijn team praat de hele dag al met elkaar, een standup is niet nodig”, veel gehoorde “argumenten” waarom een Standup overgeslagen wordt. In deze video laat ik je zien waarom jouw Standup zo WAARDELOOS is en wat je er aan kunt doen om hem waardevol te maken. Juist dan zul je merken dat hij geen tijd kost maar juist oplevert!

De status meeting

Vaak is de manier waarop de Standup wordt uitgevoerd de reden van het uitblijven van succes. In de Scrum Guide staat beschreven dat deelnemers aan de Standup een drietal vragen beantwoord:

  • Wat heb ik gisteren gedaan?
  • Wat ga ik vandaag doen?
  • Waar liep ik tegenaan?

Dit format is ooit ontstaan en wordt in veel bedrijven nog steeds gebruikt. Het probleem hierbij is de vraag wie deze vragen stelt. Vaak is het de Scrum Master (soms zelfs de Product Owner) die deze vragen stelt. Dit maakt de Standup tot een soort statusmeeting waarbij de teamleden aan de Scrum Master vertellen waar ze mee bezig zijn.

Al je daar alleen al over nadenkt is dat natuurlijk superraar! Je staat met je hele team op dat moment voor het Scrum bord. Van dit bord mag aangenomen worden dat deze bijgewerkt is. Dat betekent dat een update geven aan de Scrum Master over die status natuurijk tijdverspilling is. Immers kan diegene eenvoudig op het bord zien wat de status is!

Wanneer wel waardevol?

Dat is natuurijk de grote vraag. Moeten we wel een Standup houden als alles zichbaar is op het bord? Het doel van de Standup is niet te bespreken wat er gedaan is, het doel is een plan voor deze dag te maken. Het team bekijkt samen wat zij vandaag gaan doen om dichter bij het Sprint doel te komen. De vragen die daarbij gesteld worden zijn alleen bedoeld als voorbeeld om het team op gang te helpen.

Wanneer je de vragen een beetje aanpast kunnen ze al snel veel meer waarde leveren:

  • Wat hebben we gisteren gedaan om dichter bij het Sprint doel te komen?
  • Wat gaan we vandaag doen om dichter bij het Sprint doel te komen?
  • Wat houdt ons tegen om dichter bij het Sprint doel te komen?

Deze 3 vragen helpen meer om de afstand tot het Sprint doel vast te stellen, wat we nog moeten doen en wat ons tegenhoud. Dit overleggen we met elkaar als team, niet als verantwoording aan de Scrum Master.

Conclusie

Een Daily Standup kan enorm waardevol zijn voor het team mits deze goed wordt uitgevoerd. Het is een overleg van en door het team om te komen tot een plan voor die dag met als doel dichter bij het Sprint doel te komen. Ook tijdens deze meeting heeft de Scrum Master een faciliterende rol en de Product Owner een informerende rol. Het team gaat over de inhoud.

Jouw vraag beantwoord?

Heb jij zelf een Agile of Scrum vraag waar je graag een antwoord op wilt hebben? Laat hem achter in de reacties en wie weet beantwoorden Marco en ik hem wel in een volgende (b/v)log!

Mooi hè dat Scrum en Agile?

Dat kunnen wij ons bij DonnaKnows heel goed voorstellen. Wij zijn er ooit mee in aanraking gekomen en waren bijna op slag verliefd. Zo verliefd dat wij ons er helemaal in onder gedompeld hebben. Onze kennis en vaardigheden delen we daarom met jou, niet alleen via blogs maar ook via trainingen en workshops. Zo krijg je niet alleen de kans om kennis en vaardigheden van Scrum op te doen, maar kun je ook je Scrum Master of Product Owner certificaat halen.

Scrum Master Certificaat Product Owner Certificaat

Waar mogen we jou mee helpen?

Laat hieronder weten waar we jou mee kunnen helpen en voor je het weet heb je ons aan de telefoon!

© 2022 - DonnaKnows B.V., Binnenhaven 1, 6709PD, Wageningen