Waarom Zijn Uren Geen Goede Maatstaf Voor Productiviteit?

Waarom zijn uren geen goede maatstaf voor productiviteit? Een veel gehoorde vraag bij zelf-organiserende Scrum teams is hoe de productiviteit gemeten wordt. Het idee dat dit in uren gemeten wordt - immers werken veel medewerkers volgens een vast aantal uren per week - is nogal discutabel. Hoe dat zit leg ik je graag uit in deze korte video!

Steeds meer bedrijven gaan ‘Agile werken’ of volgens ‘Scrum werken’. Binnen deze omgevingen is erg ongebruikelijk dat er inschattingen gemaakt worden op basis van uren. Veelal worden daar story points voor gebruikt. Deze story points helpen het team ontzettend goed bij het inplannen van het werk, het zegt alleen minder over de productiviteit van medewerkers of teamleden. Moeten we dan toch maar weer terug vallen op uren?

Wanneer uren belangrijk kunnen zijn

Binnen op productiegerichte bedrijven zeggen uren nog iets over productiviteit. Binnen dit soort bedrijven wordt een vast aantal items per uur opgeleverd. In dat geval is het natuurlijk heel logisch dat als iemand zijn of haar uren maakt, daar een bepaalde productie bij past. Hoe meer uren er gemaakt worden, hoe hoger de productie. In dat geval is er nog iets voor te zeggen om productiviteit en uren aan elkaar te linken.

Dit zag je vooral vroeger nog toen bedrijven gebruik maakten van prikklokken. Wanneer er met werken begonnen werd, kon de medewerker de begintijd vastleggen door een kaartje in de prikklok te plaatsen. Wanneer de medewerker stopte met werken herhaalde hij of zij dit proces om de eindtijd vast te leggen.

Waarom dit nu niet meer werkt

Voordat je nu denkt dat zo’n prikklok wel heel handig kan zijn, denk dan ook even na over de keerzijde daarvan. De grote vraag is wat je precies meet. Ik durf hier heel stellig te zeggen: geen idee maar zeker geen productiviteit! Je weet hooguit of iemand de afgesproken uren aanwezig is. Het feit dat iemand binnen is wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat er ook gewerkt wordt. Een medewerker die keurig van half 9 tot 5 ‘ingeklokt’ is kan wel eens de hele dag een spelletje op zijn of haar telefoon aan het spelen zijn.

Bedenk ook heel goed wat het signaal is dat je afgeeft wanneer je op uren gaat meten. Ik heb ooit eens bij een bedrijf rond gewerkt waar met een prikklok gewerkt werd (jazeker, ze zijn er nog steeds!). Wat mij opviel was dat iedereen die binnen kwam eerst inklokte. Dan koffie ging halen, jas ophangen en de computer opstarten. Vervolgens moest er voor de lunch uitgeklokt worden. Vaak zag je medewerkers al een half uur van te voren wachten op de lunch. Sites als Facebook en Nu.nl werden veelvuldig bekeken in die tijd. Aan het einde van de dag, voordat iedereen naar huis mocht, herhaalde hetzelfde patroon zich. Het resultaat: per dag ging er ruim 1,5 uur per medewerker ‘verloren’ omdat ze geleerd hadden met de prikklok te werken.

Daarbij is het heel goed te weten dat sturen op tijd ervoor zorgt dat mensen tijd maken. Immers kun je beter rustig aan werken en uren maken dan je haasten en uren moeten vullen!

Maar wat doen we dan?

Volgens mij is die vraag eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld als dat hij lijkt. We doen net of we het niet weten maar eigenlijk is het heel simpel: de output bepaald de productiviteit! Dat is eigenlijk bij een lopende band als zo maar door het ritme kunnen we dat koppelen aan uren.

Wat jij met jouw bedrijf wilt is winst maken. Voor veel mensen toch een eng en beetje platte gedachten maar dat is toch echt waar bedrijven voor bestaan: winst. En om winst te maken moet de output groter zijn dan de input. Zijn jouw personeelskosten per medewerker € 2500,- per maand, dan moet de output dus meer opleveren dan die € 2500,-. Als je nu een heel goede medewerker hebt die in een maand tijd € 10.000,- aan output genereert dan is het doel dus al behaald.

Zou je bij die medewerker een discussie gaan voeren omdat hij of zij een uurtje te weinig gewerkt heeft? Misschien wel omdat je denkt dat er € 11.000,- te halen was als dat extra uurtje gewerkt werd. Punt is dat de motivatie van de medewerker daardoor misschien lager wordt waardoor hij of zij nog maar € 9.000,- oplevert. Het gesprek zou dus beter kunnen gaan over hoe jij deze medewerker kunt helpen om de output nog groter te maken.

Conclusie

In de praktijk zeggen uren maar zeer weinig over productiviteit. Stop dus beter met het bijhouden van al die uren lijstjes. Heb je nog een prikklok op kantoor? Zet die dan zo snel mogelijk op Marktplaats en ga onderzoeken wat de output is die medewerkers leveren. Niet alleen als individu maar ook als team. Die ene medewerker die minder output genereert zorgt er misschien wel voor dat de rest van het team 2x zoveel output kan leveren.

Jouw vraag beantwoord?

Heb jij zelf een Agile of Scrum vraag waar je graag een antwoord op wilt hebben? Laat hem achter in de reacties en wie weet beantwoorden Marco en ik hem wel in een volgende (b/v)log!

Mooi hè dat Scrum en Agile?

Dat kunnen wij ons bij DonnaKnows heel goed voorstellen. Wij zijn er ooit mee in aanraking gekomen en waren bijna op slag verliefd. Zo verliefd dat wij ons er helemaal in onder gedompeld hebben. Onze kennis en vaardigheden delen we daarom met jou, niet alleen via blogs maar ook via trainingen en workshops. Zo krijg je niet alleen de kans om kennis en vaardigheden van Scrum op te doen, maar kun je ook je Scrum Master of Product Owner certificaat halen.

Scrum Master Certificaat Product Owner Certificaat

Waar mogen we jou mee helpen?

Laat hieronder weten waar we jou mee kunnen helpen en voor je het weet heb je ons aan de telefoon!

© 2022 - DonnaKnows B.V., Binnenhaven 1, 6709PD, Wageningen