Drie principes voor Transformatie

Principe 8: Investeer in leren

Ondersteun iedereen bij het ontwikkelen van hun competenties en vaardigheden, zodat hun bijdrage waardevol blijft en de organisatie kan ontwikkelen.

Essentiële patronen om je te helpen dit te bereiken:

 • Navigeer via spanning - Iedereen in de organisatie die aandacht besteedt aan afhankelijkheden, maximaliseert het potentieel voor onbeheerde afhankelijkheden om te worden geïdentificeerd en op te reageren.
 • Evalueren vergaderingen - Een korte evaluatie aan het einde van elke vergadering of workshop helpt personen hun sterke punten, groeimogelijkheden te identificeren om hun bijdrage in de toekomst te verbeteren.
 • Peer review - Een team of persoon in een rol nodigt regelmatig relevante belanghebbenden uit voor een evaluatie van hun effectiviteit, ondersteunt het identificeren van hun sterke punten, groeimogelijkheden waarop ze hun bijdrage in de toekomst kunnen verbeteren.
 • Ontwikkelingsplan - Samenwerken met relevante belanghebbenden aan een plan voor het ontwikkelen van de nodige vaardigheden en competenties, is een effectieve manier om de leerinspanningen van een persoon in een rol of voor een team te concentreren.
 • Peer Feedback - Het uitnodigen van feedback van collega's, ondersteunt personen bij het begrijpen van hun sterke punten en groeimogelijkheden, zodat ze kunnen investeren in leren waar nodig.

Principe 9: Ontwikkel een coöperatieve cultuur

Werk samen aan het bevorderen van een coöperatieve cultuur waarin iedereen zijn volledige potentieel kan bereiken, zodat je een stimulerende en productieve werkomgeving opbouwt en onderhoudt.

Essentiële patronen om je te helpen dit te bereiken:

 • Betekenisvolle participatie - De introductie van het concept van Betekenisvolle Participatie aan personen, nodigt hen uit om bewuste aandacht te besteden aan hoe ze bijdragen en om veranderingen aan te brengen wanneer ze beseffen dat hun huidige aanpak kan worden verbeterd.
 • Neem de zeven principes aan - De zeven principes bieden richtlijnen voor gedrag die een productieve, stimulerende en coöperatieve cultuur mogelijk maken.
 • Overeenstemming over waarden - Overeenstemming over fundamentele richtlijnen voor gedrag in de organisatie, definieer ethische parameters voor actie en faciliteer samenhang.
 • Evalueer en evolueer overeenkomsten - Regelmatige herziening en opzettelijke evolutie van overeenkomsten met betrekking tot cultuur, helpt ze levend te houden in het bewustzijn van de personen en identificeert wanneer en hoe ze kunnen worden verbeterd.
 • Contract voor succesvolle samenwerking - Co-creëren van wederzijds voordelige overeenkomsten voor samenwerking vanaf het begin, ondersteunt het bouwen en onderhouden van een stimulerende en productieve werkomgeving en een cultuur van vertrouwen tussen partijen.
 • Creëer een pull-systeem voor organisatorische verandering - De verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van cultuur aan iedereen verdelen, nodigt proactiviteit uit bij het aanpakken van uitdagingen en kansen wanneer deze ze zich voordoen.

Principe 10: Bouw een gedeelde mindset

Investeer in het bouwen van een gedeelde mindset, zodat iedereen een zinvolle dialoog kan aangaan over wat er gebeurt en wat er moet gebeuren, en in het proces hun begrip van hoe de organisatie werkt, wat ze doet en waarom.

Essentiële patronen om je te helpen dit te bereiken:

 • Navigeren via spanning - Uitkijken naar en omgaan met situaties die baat kunnen hebben bij het bouwen of verfijnen van een gedeelde mindset, helpt personen om op dezelfde pagina te komen en ondersteunt een productieve dialoog.
 • Domeinen verduidelijken en ontwikkelen - Het expliciet verduidelijken en documenteren van verantwoordelijkheidsgebieden zorgt voor een gedeelde mindset met betrekking tot verwachtingen en verantwoordelijkheden.
 • Verduidelijk het beoogde resultaat - Door het eerst eens te worden over het beoogde resultaat van een voorgestelde activiteit, project of overeenkomst, ontwikkelen personen een gedeeld begrip van waar dingen naartoe moeten, en kunnen ze vervolgens een productieve dialoog aangaan over hoe ze daar kunnen komen.

Benieuwd wat Sociocracy 3.0 en Common Sense Framework voor jou kunnen betekeken?

Laat hieronder weten hoe we jou kunnen bereiken en we spreken elkaar snel!

This work, “DonnaKnows”, is a derivative of “Sociocracy 3.0 - A Practical Guide” by James Priest, Bernhard Bockelbrink and Liliana David used under CC BY SA. “DonnaKnows” is licensed under CC BY SA by Bob Kosse.
“S3 Illustrations” by Bernhard Bockelbrink, used under CC BY SA. “DonnaKnows” is licensed under CC BY SA by Bob Kosse.
© 2022 - DonnaKnows B.V., Binnenhaven 1, 6709PD, Wageningen