Waar te beginnen?

Elk principe ondersteunt een specifieke uitkomst. Om te bepalen waar te beginnen in je organisatie of team, bekijk je de uitkomsten voor elk principe (de tekst na “zodat”) en reflecteer je op waar je grootste behoefte op dit moment ligt. Controleer in ieder geval of je duidelijk genoeg bent over het doel en de strategie van jouw organisatie of team voordat je verder gaat.

In de onderstaande afbeelding kun je zien dat sommige principes nauwer verwant zijn dan andere, wat je verder kan informeren over waar je moet beginnen.

Het Common Sense Framework

Voor elk principe hebben we een lijst met suggesties opgenomen voor dingen die je kunt proberen. Deze suggesties zijn afkomstig uit het menu van patronen in Sociocratie 3.0. Voor nu hebben we alleen de meest essentiële patronen toegevoegd die elk principe ondersteunen, in toekomstige versies van dit framework zullen we nog meer patronen opnemen.

Als je bekend bent met Sociocratie 3.0 (S3)

Door ons werk om S3-patronen te beschrijven, uit te leggen en personen te helpen S3-patronen toe te passen, om problemen op te lossen en te reageren op kansen in teams en organisaties, hebben we een dieper inzicht gekregen in het onderliggende gezond verstand dat personen begeleidt bij het bouwen van succesvollere organisaties.

Hoe meer personen zich bewust worden van dit gezond verstand, hoe meer ze het kunnen gebruiken om samen manieren te ontwikkelen die zowel hen als de organisatie helpen om te gedijen.

Het Common Sense Framework helpt om S3 toegankelijker te maken voor meer personen: de 10 principes zijn gemakkelijk te begrijpen en te onthouden, en bieden een eenvoudig navigatiesysteem door de 74 patronen die personen begeleiden, bij waar ze moeten beginnen en welke patronen ze moeten gebruiken.

Benieuwd wat Sociocracy 3.0 en Common Sense Framework voor jou kunnen betekeken?

Laat hieronder weten hoe we jou kunnen bereiken en we spreken elkaar snel!

This work, “DonnaKnows”, is a derivative of “Sociocracy 3.0 - A Practical Guide” by James Priest, Bernhard Bockelbrink and Liliana David used under CC BY SA. “DonnaKnows” is licensed under CC BY SA by Bob Kosse.
“S3 Illustrations” by Bernhard Bockelbrink, used under CC BY SA. “DonnaKnows” is licensed under CC BY SA by Bob Kosse.
© 2022 - DonnaKnows B.V., Binnenhaven 1, 6709PD, Wageningen