Facilitation

In je agenda staat weer een vergadering gepland. "Pff, weer één waar ik naar toe moet maar waar waarschijnlijk niets uit gaat komen", denk je misschien. Hoe vervelend het ook is, het is onoverkomelijk. Of toch niet?

Vergader chaos

Je kunt het je misschien haast niet voorstellen. Bij andere bedrijven moet dat vergaderen toch wel waardevol zijn? Helaas. De meeste vergaderingen gaan een beetje volgens de volgende structuur:

  1. De vergadering wordt geopend
  2. Het punt waar het allemaal om draait wordt aangesneden
  3. Er ontstaat een discussie tussen de deelnemers waarbij iedereen door elkaar praat
  4. De voorzitter van de vergadering geeft aan dat er op de tijd gelet moet worden
  5. Er is iemand die aangeeft dat we er nu niet uitkomen en een nieuwe vergadering moeten plannen om over het onderwerp door te praten
  6. De vergadering wordt beëindigd zonder actiepunten of beslissingen

Wij noemen dat vergader chaos. De meeste vergaderingen in bedrijven verlopen op deze wijze, zonder uitkomst, zonder actiepunten, met een gevoel dat er weer kostbare tijd verloren is gegaan.

Zinvol vergaderen

Zinvol vergaderen gaat niet om het onderwerp maar om de manier waarop. Stel je eens voor dat een vergadering niet eindigd in choas maar met heldere actiepunten? Dat aan het einde van de vergadering echte afspraken gemaakt zijn?

Het mooie is, dat is minder ongrijpbaar dan het lijkt.

Donna helpt je jouw vergaderingen te transformeren naar effectieve workshops. Deze workshops zijn opgebouwd volgens eenvoudige principes:

  1. Werk samen, maar alleen tijdens de workshop werken we samen aan dezelfde vraag, uitdaging of probleem. Door dit op individuele basis te doen voorkomen we discussies (en daarmee de gevreesde vergader choas)
  2. Alles is getimeboxed we zorgen ervoor dat een vergadering niet langer duurt dan de geplande tijd. Zo gaat tijd niet verloren en houd je meer tijd over voor de belangrijke zaken.
  3. Wat we doen, doen we annoniem. Op die manier zorgen we ervoor dat iedereen zich uit durft te spreken, die junior, die introvert maar ook de senior en extravert. Iedereen heeft een stem!
  4. We eindigen altijd met een beslissing iedere vergadering eindigd met een beslissing. Dit kunnen natuurlijk ook actiepunten zijn. Punt is: iedere vergadering eindigd met een resultaat.

Waar mogen we jou mee helpen?

Laat hieronder weten waar we jou mee kunnen helpen en voor je het weet heb je ons aan de telefoon!

© 2022 - DonnaKnows B.V., Binnenhaven 1, 6709PD, Wageningen